welcome

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit aenean commodo

follow our awesomeness
back to top
  /  JERO   /  Borst of Flesvoeding? Wat kies/koos jij?

Ik weet nog goed toen ik zwanger was van Eljero. Als leek zijnde wist ik niet wat de voor en nadelen van borst- en flesvoeding waren en dus ging ik hier naar opzoek. Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik borstvoeding wilde geven. Want ja, op elke website en door iedereen om je heen wordt dit eigenlijk geadviseerd. En dus toen Eljero geboren werd, ging ik voor het geven van borstvoeding. Gelukkig ging het bij mij allemaal vanzelf en heb ik er toen ook maar heel weinig moeite voor hoeven doen om dit te laten lukken. Maar helaas is dit niet voor iedereen zo. Door de “druk” van alle mensen, forums en informatie om je heen lijkt het me heel erg moeilijk wanneer dit dus niet het geval is en het niet vanzelf gaat, maar vergeet niet! Iedereen is een SUPER MOM.

Hoewel ik het borstvoeding geven als heel erg bijzonder heb ervaren, vond ik het ook pittig. Ik gaf alle voedingen zelf, want kolven leek me toen niks. Dus in de ochtend, overdag maar ook de nachten moest ik klaar staan voor Eljero. En begrijp me niet verkeerd, dit deed ik natuurlijk met alle liefde. Maar toen ik het borstvoeding geven ging afbouwen, omdat ik weer ging werken, besefte ik pas wat een grote impact het had op mijn dagelijkse leven.

Hoe fijn was het dat als ik even wilde douche dat ik dan kon zeggen tegen mijn partner “Schat, wil jij even een flesje geven?” of dat wanneer ik ergens ging lunchen, ik geen rekening meer hoefde te houden met de plek waar ik ging zitten. Want ja eerlijk is eerlijk, ik was niet zo’n held die overal maar haar borst eruit haalde om te gaan voeden. Ik voelde me gewoon weer een mens, in plaats van een soort melkfabriek die leefde van voeding tot voeding.

Nu ben ik weer zwanger en krijg ik steeds de vraag van mensen om me heen: “Je gaat toch wel weer borstvoeding geven?”. Eigenlijk gaat men er dus gewoon vanuit dat ik dat maar weer eventjes doe, want ja waarom eigenlijk niet? Stiekem kan ik best een aantal egoistische redenen opnoemen waarom ik nu liever gelijk flesvoeding zou geven. Zoals dat die heerlijke fles wijn al zoveel weken op mij staat te wachten om opgedronken te worden  #loedermoeder. Maar natuurlijk wil ik ook graag het beste voor mijn kindje.

En dus heb ik besloten dat als het geven van borstvoeding nog een keer zo makkelijk mag gaan, ik het nu uiteindelijk wel wil gaan combineren met kolven. Simpelweg omdat ik denk dat ik op deze manier beter mijn aandacht kan verdelen tussen mijn twee zoontjes, ja ik ben een echte BOYS MOM. Op deze manier hoef ik namelijk niet alle voedingen alleen te doen, kan ik overal gemakkelijk borstvoeding in de fles geven en duren de voedingsmomenten waarschijnlijk ook minder lang. Op deze manier heb ik toch ook de 1 op 1 momenten tijdens het borstvoeding geven op momenten dat ik hier ook echt de tijd voor heb en hoef ik niks te forceren. Natuurlijk zijn dit allemaal ideaal ideeen in mijn hoofd en misschien wordt het allemaal wel helemaal anders, maar ik denk wel dat het fijn is voor jezelf om hierover na te denken.

Ik heb ook nog een aantal feitjes voor jullie op een rijtje gezet. Dit waren de meest belangrijke voor en nadelen voor mij van het geven van borst en flesvoeding:

Borstvoeding
• Moedermelk rijk is aan afweerstoffen. Deze afweerstoffen bieden bescherming waardoor ziektekiemen moeilijk het lichaam kunnen binnendringen.
• Borstkinderen hebben weinig last van harde ontlasting.
• Bepaalde vetten in moedermelk zijn extra nuttig voor de ontwikkeling van de hersenen.
• Het drinken aan de borst is voor de baby een krachtige zuig-en-kauwbeweging. Dit is goed voor de kaakontwikkeling en de mondmotoriek.
• Moedermelk is altijd vers.
• Moedermelk heeft altijd de juiste temperatuur en de juiste samenstelling.
• Borstvoeding is goedkoop.
• Het directe innige koesterende huid-op-huid-contact door moeder en kind wordt als waardevol ervaren.
• Borstvoeding verbetert de contractie van de baarmoeder, waardoor het herstel bespoedigd wordt.
• Door borstvoeding te geven ontstaat er een intieme band tussen moeder en kind.
• Door het geven van (volledige) borstvoeding, verbrand je ±500 cal per dag extra en zul je sneller op je oude gewicht zijn.
• Borstvoeding veroorzaakt vaak minder krampjes bij de baby.

Flesvoeding
• Het kan door iedereen gegeven worden, jij als moeder bent daar in principe niet voor nodig. Je lichaam is weer van jou.
• Je weet precies hoeveel je kindje binnen krijgt, in tegenstelling tot borstvoeding.
• Je kindje zal veelal sneller doorslapen.
• Wanneer je gaat werken, hoef je minder te organiseren. Heb je te weinig voeding meegegeven voor die dag op het kinderdagverblijf, dan kunnen zij je kindje veelal voorzien van reserve voeding. Borstvoeding is niet te vervangen.
• Het is in allerlei varianten te koop. Hypoallergeen, voor hongerige baby’s, etc.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Welke afwegingen hebben jullie gemaakt? En herkennen jullie je in mijn verhaal, of juist totaal niet?